BLEACHİNG (DİŞ BEYAZLATMA) İŞLEMİ

Gelişmiş toplumlarda gerek teknolojilerin sürekli  yenilenmesi  gerek bireylerin yaşam standatlarının yükselmesi beraberinde estetik beklentilerin artmasına sebep olmuştur. Estetik anlayışı  ve  beklentiler  toplumlar arasında hatta bireyden bireye farklılık gösterse de güzelleşmenin ortak sonucu insanların kendine güvenmesi, mutlu olması ve başarılarının artmasıdır. Bazen de bunun tam tersinin olduğu durumlarda;dişlerdeki  şekil ve renk bozuklukları birçok insanda psikolojik rahaztsızlıklara neden olabilmektedir. Bu sebeple estetik diş hekimliğinin en hızlı geliştiği bölümlerin başında diş beyazlatmasıgelmektedir. Ağartma diye de isimlendirilen diş beyazlatma işlemi genç yaşlı ayrımı olmaksızın yapılabilmektedir.

Dişlerdeki renk bozuklukların,dişin kendi dokularının korunarak zarar verilmeden sadece dişin renginin değiştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan araştırmalar uzun yıllardır devam etmektedir ve bu amaçla bir çok madde kullanılmıştır.İlk olarak 1850 li yıllarda asetik asit ve kalsiyum hidroklorit solüsyonunun karışımı ile bu süreç başlamıştır. Beyazlatmanın etkisini arttırmak amacıyla elektrik akımı,ultraviyoledalgaları,ısı ve ışık da kullanılmıştır. Günümüze gelindiğinde diş ağartma yöntemleri daha etkin ve güvenilir bir tedavi olarak rutin olarak kullanılmaya başlamıştır.

Diş renklenmeleri iki türlü olmaktadır.Birincisi dış etkenlere bağlı olarak, dişlerin üzerinde çeşitli maddelerin birikmesiyle meydana gelir.İkincisi; dişlerin iç yapısında meydana gelen mine ve dentinde oluşan renklenmelerdir.

Diş beyazlatma tedavisinin uygulanabileceği durumlar; sarı veya sarı-kahverengi renkteki dişler,hafif sarı ve gri  tetrasiklin  renklenmeleri düzgün yüzeyli homojen reklenmeler, mine kaybının olmadığı  florozisli dişler, canlılığını kaybetmiş dişlerdir.

Diş beyazlatma tedavisinin uygulanamayacağı durumlar; diş hassasiyetine sahip hastalar, şiddetli mine kaybı olan hastalar, dolgulu dişler, hamile ve emziren bayanlar, beyazlatma da kullanılan maddelere karşı alerjisi olan kişilerdir.

Gününüzde en sık kullanılan beyazlatma maddesi hidrojen peroksittir. Bu madde okside edici özelliğiyle mine ve dentindeki  renklenmeleri  oksijen açığa çıkaran reaksiyonu ile uzaklaştırmaktadır. Konsantrasyonu arttıkça etkinliği de artar. Karbamit peroksit, sodyum perborat, hidroklorik asit diş  beyazlatma işleminde  kullanılan diğer materyallerdir.

Beyazlatma teknikleri; ofis ve evde beyazlatma olmak üzere ikiye ayrılır. Evde uygulanan beyazlatma  tekniğinde özel olarak hazırlanan plaklara beyazlatma ürünü yerleştirilerek belirlen program dahilinde belirli gün ve sürelerde evde hastanın kendisi tarafından uygulanmaktadır. Kontrolun  hastada olması sebebiyle sorunlar yaşanabilmektedir. Düşük oranlardaki içerikleri nedeniyle etkin bir beyazlatma sağlamaları beklenemez. Bu nedenle genellikle ofis tipi beyazlatma sonrası devam niteliğinde uygulanmaktadır.